Η οθόνη αποτελεί το τελικό μέσο επικοινωνίας χρήστη και υπολογιστή. Στην οθόνη απεικονίζεται το τελικό αποτέλεσμα κάθε γραφικής αλλά και οποιασδήποτε εργασίας. Η οθόνη μοιάζει πάρα πολύ με την τηλεόραση ,έχοντας βέβαια πολύ καλύτερη ποιότητα απεικόνισης, και συνδέεται με τον υπολογιστή με την χρήση ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος που καλείται προσαρμοστής οθόνης (Video Adaptor). Ο προσαρμοστής οθόνης είναι μια κάρτα επέκτασης που συνδέεται πάνω στην μητρική κάρτα. Ο προσαρμοστής μετατρέπει τις εντολές από την cpu σε μορφή κατανοητή για την οθόνη.
Η εικόνα στην οθόνη αποτελείται από πληθώρα εικονοστοιχείων ( pixel ). 'Οσο περισσότερα εικονοστοιχεία υπάρχουν στην οθόνη τόσο καλύτερη η παραγόμενη εικόνα. Στο εσωτερικό της οθόνης υπάρχουν τρία κανόνια ηλεκτρονίων ( κόκκινο, πράσινο, μπλε ). Ο προσαρμοστής οθόνης καθοδηγεί αυτά τα κανόνια ( σύμφωνα με τα ηλεκτρικά σήματα που έχει λάβει από τον επεξεργαστή), δημιουργώντας μια δέσμη που καταλήγει στην επιφάνεια του καθοδικού σωλήνα. Στη συνέχεια η δέσμη ηλεκτρονίων περνάει μέσα από ένα πλέγμα με μικρές τρύπες, που βρίσκεται ακριβώς πριν από την επιφάνεια της οθόνης.
Το πλέγμα χρησιμεύει για την καλύτερη καθοδήγηση της δέσμης. Τα ηλεκτρόνια κατόπιν κτυπάνε σε μια επίστρωση φωσφόρου με την οποία είναι καλυμμένη εσωτερικά η οθόνη φωτίζοντας ένα εικονοστοιχείο. Ανάλογα με την φωτεινότητα καθεμιάς εκ των τριών δεσμών το εικονοστοιχείο παίρνει το χρώμα του.
Η δέσμη κατευθύνεται αρχικά στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης και στη συνέχεια με την βοήθεια ενός μαγνητικού πεδίου κινείται γρήγορα κατά μήκος κάθε γραμμής σχηματίζοντας έτσι την εικόνα που βλέπουμε. Τι στιγμή που η δέσμη φτάνει στο κάτω αριστερά άκρο της οθόνης ξαναπηγαίνει στο πάνω αριστερά και η διαδικασία αρχίζει από την αρχή. Η διαδικασία αυτή γίνεται τόσο σύντομα ώστε τελικά να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της ταυτόχρονης εμφάνισης.
Υπάρχουν δυο ειδών οθόνες:
1.Καθοδικού σωλήνα
Τρίτη 15 Μαΐου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου