Το modem παίρνει την πληροφορία από τον υπολογιστή και την μετατρέπει σε ένα σήμα που μπορεί να μεταφερθεί μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Η πληροφορία στο εσωτερικό του υπολογιστή είναι αποθηκευμένη σε ψηφιακή μορφή ενώ κατά μήκος των τηλεφωνικών γραμμών μεταδίδεται με τη μορφή αναλογικών σημάτων. Το modem μετατρέπει μεταξύ αυτών των δυο μορφών .
Για την σωστή λειτουργία του modem απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένου λογισμικού το οποίο διευθύνει την επικοινωνία με τα άλλα modem. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός modem είναι η ταχύτητά του, δηλ. ο όγκος της πληροφορίας που μπορεί να μεταφέρει σε ένα δευτερόλεπτο (bits per second-bps). Τα σύγχρονα modem έχουν ταχύτητες που κυμαίνονται στα 28.800 και στα 33.600 bps. Υπάρχουν βέβαια και modem στα 57.600 bps. Στη πραγματικότητα οι ταχύτητες που επιτυγχάνονται είναι υψηλότερες γιατί υπάρχει συμπίεση δεδομένων.
Υπάρχουν τρία είδη modem:
Το εσωτερικό ενσωματώνεται στο εσωτερικό του υπολογιστή σε ειδική υποδοχή και είναι το πιο φθηνό.
Το εξωτερικό συνδέεται με καλώδιο στο port που υπάρχει για modem και μερικά από αυτά παρέχουν και δυνατότητα χρήσης Fax.
Τέλος υπάρχει και το ISDN modem το οποίο χρησιμοποιεί μια ειδική τηλεφωνική γραμμή, η οποία καλείται γραμμή ISDN, πετυχαίνοντας πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου